Családegyesítési eljárás


A családi együttélés biztosítása célú tartózkodási engedély lehetővé teszi a Magyarországon tartózkodó harmadik országbeli, vagy magyar állampolgárok és harmadik országbeli családtagjaik Magyarországon történő újraegyesítését.

Az érdekházasságok elkerülése végett, a szükséges feltételek meglétét szigorúan vizsgálják mielőtt a Magyarországon tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi állampolgár családtagjai a tartózkodási engedélyt megkapják.

Ki kérhet családi együttélés célú tartózkodási engedélyt Magyarországon?

Családegyesítési célú tartózkodási engedélyt az a harmadik országbeli személy kérhet, aki a törvényben meghatározott engedély valamelyikével (pl. tartózkodási, bevándorlási, letelepedési, ideiglenes letelepedési, nemzeti letelepedési vagy EK letelepedési engedéllyel) rendelkező harmadik országbeli állampolgár, vagy magyar állampolgár családtagja.

A kérelem benyújtásának egyik feltétele, hogy a családegyesítő a benyújtást megelőzően (de legalább a kérelem benyújtásával egyidejűleg) Magyarországon élő harmadik országbeli állampolgár családtag legyen.

Ki bírálja el és mennyi idő alatt a családegyesítési célú tartózkodási engedélyemet?

A kérelmet az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság vizsgálja és bírálja el 21 nap alatt.

Az engedély érvényességének ideje

A családegyesítési célú tartózkodási engedély legfeljebb 3 évig érvényes, azonban a Magyarországon tartózkodási engedéllyel rendelkező családtag tartózkodási engedélyétől függően ez lehet 4, illetve 5 év is.

Milyen további dokumentumok szükségesek a kérelemhez?

A Magyarországon tartózkodó harmadik országbeli állampolgár Magyarországon tartózkodni kívánó családtagjainak igazolniuk kell, hogy rendelkeznek magyarországi lakóhellyel, megélhetéssel, egészségbiztosítással, valamint azt, hogy a kiutazás feltételei biztosítottak.